La misteriosa producció d’antimatèria en les explosions estel·lars.
Peter Garnavich i els seus col·laboradors han descobert l’explosió d’una estrella durant el programa de recerca “ESSENCE”, en la qual han identificat fins ara 200 dèbils explosions estel·lars.
“ESSENCE” ha localitzat moltes explosions durant els 6 anys de recerca, però Y-155 és la que més destaca de totes les descobertes”, comenta en Garnavich.
Y-155 va explotar fa 7.000 milions d’anys aproximadament, quan l’univers tenia la meitat de la seva edat actual.Es va descobrir en la constel·lació de Cetus (just al sud de Piscis), amb el telescopi Blanco de 4 metres de diàmetre, del National Optical Astronomy Observatory (NOAO) situat a Xile, el mes de novembre de 2007.
El telescopi Keck de 10 metres de diàmetre situat a Hawaii, el telescopi Magellan de 6,5 metres situat a Xile, i el telescopi MMT situat a Arizona, van observar ràpidament aquesta estrella en diferents longituds d’ona, la llum emesa per aquesta supernova és va observar en un clar “desplaçament cap el vermell”, d’un 80% com a conseqüència de l’expansió de l’univers.
Una vegada calculada la distància d’aquesta explosió, Garnavich i els seus col·laboradors van calcular el moment màxim de l’esclat de Y-155, la qual va proporcionar l’equivalent a 100.000 milions de vegades l’energia del Sol. En aquell momentnY-155 va sintetitzar l’equivalent a 6-8 masses solars de níquel radioactiu. La decadència dels elements radioactius produeix unes clares corbes en les supernoves. Les normals “Tipus Ia”, on l’energia termonuclear de la supernova produeix una desena part de níquel radioactiu.
“En les nostres imatges, Y-155 sens mostra fins a un milió de vegades més dèbil, que observar a ull nu, com a conseqüència de la seva enorme distància”, comenta en Garnavich.
Durant els últims 40 anys els científics han proposat que les estrelles massives, podrien tornar-se inestables durant la producció de partícules matèria/antimatèria, visibles només en condicions de gran brillantor, ara en recerques a gran escala del cel, com el projecte ESSENCE podran permetre la descoberta d’aquests esdeveniments.
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.
1 Comentari fins ara
Deixa un comentari
[…] 11 Gener 2010. La misteriosa producció d’antimatèria en les explosions estel·lars. […]