Disc protoplanetari al voltant de Mira B.

Els astrònoms assumeixen generalment que els discs de gas i pols on es formen els planetes es troben al voltant d’estrelles joves a les nebuloses galàctiques. Ara per primera vegada, s’ha trobat un disc protoplanetari en un àmbit d’una estrella que es troba al final de la seva vida.

Aquest descobriment el varen fer un equip d’astrònoms i va ser donat a coneixer a la passada reunió de la Societat Americana d’Astronomia, en ella van presentar un informe on comentaven que el material de l’estrella Mira es capturat en un disc al voltant de Mira B, la seva companya.

 

mirab_diagram.jpg

Michael Ireland del California Institute of Technology  (Caltech), així com els coautors, John Monnier de la University of Michigan, Peter Tuthill de la University of Sydnei, i Richard Cohen de la W.M. Keck Observatory, comenten que la troballa implica que tindrien que haver molts més sistemes protoplanetaris semblants no descoberts al voltant del nostre Sistema Solar, proporcionan d’aquesta manera altres localitzacions per trobar planetes joves extrasolars.

 

L’estrella Mira de la constel·lació de Cetus, esta situada a uns 350 anys llum de distància de la Terra. Mira és una estrella variable, amb un període que oscil·la entre els 320 i 370 dies, la seva màxima brillantor dura uns 15 dies, en el període de mínima visibilitat,  resta uns 5 mesos invisble al ull humà.

Mira Cetus, és una supergegant 400 vegades més gran que el Sol, actualment està en les últimes fases de la seva vida, i això fa que vagi perdent les seves capes més externes a un ritme aproximat a la massa de la Terra cada set anys. Sí Mira fos una estrella que estigués sola en el seu entorn, tot aquest material viatjaria per l’espai exterior, però resulta que té una estrella companya, de la mateixa manera que la tenen dues de cada tres estrelles. Aquesta companya Mira B, òrbita al voltant de Mira un cop cada 1.000 anys aproximadament, i això representa que pugui recollir un 1% del material perdut per l’estrella central.

La intensa radiació de Mira A (penseu que és 5.000 vegades més brillant que el Sol), escalfa els costats del disc de pols, i fa que brillí dins del infraroig.

Els investigadors intenten preveure que passarà a Mira A, quan aproximadament d’aquí a un milió d’anys com a conseqüència de la seva evolució es converteixi amb una nana blanca. El procés de generació del disc protoplanetari s’haurà acabat i segurament s’iniciarà la formació de nous planetes.

miraab_rgb.jpg

més informació a, http://pr.caltech.edu/media/Press_Releases/PR12940.html

 

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Maig 1, 2007 11:41 am

    […] 4 Febrer 2007. Disc protoplanetari al voltant de Mira B. […]

Deixa un comentari