Resolent un antic misteri d’una estrella.

Durant gairebé dos segles, els humans han admirat una brillant estrella anomenada Épsilon Aurigae, observant com davant dels seus propis ulls l’estrella s’esvaïa per retornar a la vida al cap d’un temps. Avui dia, però els astrònoms saben que Épsiolon Aurigae disposa d’un company que l’enfosqueis cada 27 anys, encara que la natura d’aquest objecte ha romàs fins ara confús.

Ara les noves observacions del Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, combinant altres dades infraroges, ultraviolades i visibles, indiquen dues possibles teories per aquest aquest fet, i que alhora competeixen entre si, una possible explicació al trencaclosques que sosté que la brillant estrella sigui una supergegant massiva i que periòdicament estigui eclipsada per una altre estrella massiva dins del  disc polsegós. La segona teoria indica que la brillant estrella sigui una única estrella moribunda amb menys massa, i que també periòdicament sigui eclipsada pel seu propi disc de pols. Les dades del Spitzer, precisament indiquen la segona possibilitat com a certa.

“Hem canviat realment l’equilibri de les dues teories que competeixen entre si”, indica en Donald Hoard, membre del Spitzer Science Center de la NASA. “Ara podem aconseguir resoldre aquests detalls”. Aquesta investigació ha estat presentada a la 215ª reunió de l’American Astronomical Meeting de Washintong.

Épsilon Aurigae és pot observar a ull nu a l’hemisferi nord, fins i tot en àrees urbanes. El darrer mes d’agost, va començar a esmorteir la seva llum, com cada 27,1 anys, ocasionant una pèrdua de llum que arribarà al 50 per cent.

 ssc2010-01b_ti1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 5:17 pm

    […] 8 Gener 2010. Resolent un antic misteri d’una estrella.   […]

Deixa un comentari