El Hubble ens mostra una acolorida història galàctica.

Més de 12.000 milions d’anys d’història còsmica és mostren en aquesta panoràmica, on podem observar milers de galàxies en diverses fases d’evolució.

Aquesta imatge ha estat capturada pel Telescopi Espacial Hubble de la NASA, i es un mosaic que correspon a imatges capturades durant els mesos de setembre i octubre de 2009, amb la Wide Field Camera 3 (WFC3) instal·lada recentment i l’Advanced Camera for Surveys (ACS) que està en funcionament des del 2004. La regió cobreix una porció del cel de l’hemisferi sud, i forma part de la recerca anomenada Great Observatories Origins Deep Survey (GOODS), un estudi on participen diversos observatoris per tal de conèixer l’evolució de les galàxies.

La imatge final combina una amplia gamma de colors, des de l’ultraviolat, a través de la llum visible, fins a l’infraroig proper. Aquesta multicolor imatge, ens detalla un univers no observat fins ara, degut a la seva elevada precisió i profunditat de camp.

L’amplia resolució del Hubble i la seva adaptabilitat, combinada amb les dades de les dues càmeres, està permetent als astrònoms estudiar per separat diverses fases de formació galàctica. Aquesta imatge ens mostra formes de galàxies, de diferents estructures; algunes de caòtiques sorgides en temps passats, altres que creixen en una fase d’acreció, col·lisions i fusions. Les galàxies evolucionen en espirals i el·líptiques en un primer pla, passant a galàxies irregulars, més dèbils situades en un temps més llunyà. Aquestes galàxies més petites és consideren les pedres de construcció de les actuals galàxies.

La imatge ens mostra una part de la història de l’univers, en aquest tapís hi ha més de 7.500 galàxies. Les galàxies més properes varen emetre la seva primera llum fa uns 1.000 milions d’anys. Altres les observem més vermelles, amb unes edats aproximades de 13.000 milions d’anys, és a dir quan l’univers només tenia uns 650 milions d’anys. El mosaic té una grandària a l’espai d’uns 10 minuts d’arc, equivalent a un terç de la mida de la Lluna plena.

hs-2010-01-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 30, 2010 2:01 pm

    […] 7 Gener 2010. El Huble ens mostra una acolorida història galàctica.   […]

Deixa un comentari