NGC 1399: un massiu forat negre implicat en una destrucció estel·lar.

Evidències de l’Observatori de Raigs X Chandra de la NASA, i dels telescopis Magellan, suggereixen que una estrella situada en un cúmul globular, ha estat reduida en part per un forat negre de massa intermedia. En aquesta imatge, els raigs X que ha capturat el Chandra, es mostren en color blau, i que és representen sobre d’una imatge òptica presa pel Telescopi Espacial Hubble.

Les observacions del Chandra mostren que aquest objecte és una font ultralluminosa de raigs X (ULX). Una classe inusual d’objectes, són els ULXs que emeten gran quantitat de raigs X, encara que menys que les fonts associades amb els forats negres supermassius situats en els centres galàctics. La seva naturalesa exacta romant encara en un misteri, tot i que alguns científics suggereixen que els ULXs són forats negres amb masses situades entre un centenar i alguns milers de vegades la massa del Sol.

Les dades obtingudes amb llum òptica amb els telescopis Magellan I i II situats a Las Campanas a Xile, també en proporcionat una intrigant informació respecte a aquest objecte situat en la galàxia el·líptica NGC 1399 situada en la constel·lació de Fornax.

L’espectre d’aquest objecte, ens mostra emissions d’oxigen i nitrogen, però gens d’hidrogen, uns rars senyals en aquesta regió d’un cúmul globular. Les condicions físiques deduïdes suggereixen que el gas està orbitant a un forat negre de com a mínim 1.000 masses solars.

Per tal d’explicar aquestes condicions, els investigadors suggereixen que una estrella nana blanca podria enviar material al forat negre intermedi, com a conseqüència de les forces de marea. Aquesta recerca indica que l’emissió de raigs X, estaria produida per la runa de la nana blanca caient al forat negre, i que la runa situada a l’exterior estaria il·luminada per la mateixa radiació X.

ngc1399.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 30, 2010 12:05 pm

    […] 6 gener 2010. NGC 1399: un massiu forat negre implicat en una destrucció estel·lar.  […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80
301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.