El Susaku observa boles de foc “fòssils” de supernoves.

Estudis de dos romaments de supernoves han estat bservats pel satèl·lits Susaku del Japó i Estats Units, en els quals han observats les brases d’explosions, així com unes boles de foc a altíssimes temperatures. Aquests esdeveniments han estat observats, fins i tot milers d’anys després de sorgir d’estrelles amb temperatures superficials 10.000 vegades més altes que el nostre Sol.

“Aquesta és la primera evidència d’aquest nou tipus de romanent de supernova; un gran augment de temperatura després de l’explosió”, comenta en Hiroya Yamaguchi, membre del Institute of Physical and Chemical del Japó.

Un romanent de supernova, normalment és refreda a causa de la seva ràpida expansió. Llavors al desplaçar el tènue  gas interestel·lar, i al cap de milers d’anys el romanent és torna a escalfar-se.

Aprofitant l’alta sensibilitat del satèl·lit Susaku, s’han detectat alguns trets inusuals en l’espectre de raigs X d’IC 443, més coneguda com a Nebulosa de la Medusa.

Aquest romanent està situat a uns 5.000 anys llum de nosaltres en la constel·lació de Geminis, i que és va formar fa uns 4.000 anys. L’emissió X, és la regió en forma circular situada en la part nord de la nebulosa.

Els raigs X que els espectròmetres (XISs) del Susaku, els separan en intensitats d’energia, de la mateixa manera que un prisma separa la llum en forma d’arc de Sant Martí.

Part d’aquesta emissió de raigs X de la Nebulosa de la Medusa sorgeix del ràpid moviment dels electrons lliures que viatgen a prop dels nuclis dels àtoms. La seva atracció mútua desvia els electrons, que llavors emeten radiació X. Aquests electrons arriben a energies que corresponen  a temperatures aproximades de 7 milions de graus Celsius.

414721main_ic443_composite_.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2010 Desembre 31, 2010 8:06 pm

    […] 3 Gener 2010. El Susaku observa boles de foc “fòssils” de supernoves.  […]

Deixa un comentari

The document has moved here.


301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80