WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 18:20:31' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Vampirs i col·lisions que rejoveneixen a les estrelles.

utilitzant el telescopi espacial Hubble de la NASA/ESA, uns astrònoms han descobert un tipus d’estrelles “rejovenides”, situades en el cúmul globular M-30. Aquest nou estudi ens mostra que les col·lisions estel·lars, ajuden a generar un cert vampirisme entre les mateixes estrelles. Els científics també han descobert l’evidència d’un desplaçament cap el color blau durant les fases crítiques de l’esdeveniment crític, conegut com “esfondrament del nucli”, que va succeir en el cúmul M-30 fa milers de milions d’anys.

Les estrelles del cúmul globular són generalment molt velles, amb unes edats que oscil·len entre els 12 i 13 mil milions d’anys. Encara que, una petita part d’aquestes poblacions semblen ser més joves, i haver-se quedat a mig camí entre les gegants vermelles, i aquestes estrelles que s’han anomenat “ressagades blaves”.

L’equip de recerca del Hubble ha estudiat el contingut d’estrelles ressagades blaves dins de M-30, que és va formar fa uns 13.000 milions d’anys, i que va ser descobert per l’astrònom Charles Messier l’any 1764. Aquest cúmul està situat a uns 28.000 anys llum de nosaltres. Aquest eixam d’estrelles conté alguns centenars de milers d’estrelles, dins d’una regió equivalent a 90 anys llum de grandària.

Tot i que aquestes estrelles blavoses s’han observat des dels anys 1950, el seu procés de formació és encara un trecaclosques sense resoldre a l’astrofísica. “Seria com observar alguns nens jugant, a dins d’una residència de gent gran. Ens preguntaríem que hi fant allà”, comenta en Francesco Ferraro, membre de la Universitat de Bologna a Itàlia, i responsable d’aquest estudi que sortirà publicat aquesta setmana, a la revista nature.

Els invesitgadors han estat estudiant aquestes estrelles ressagades blaves, i determinant exactament la seva edat. Es creia que podien haver sorgit d’un sistema binari tancat. En aquest sistema l’estrella menys massiva actuaria com de “vampir”, recollint hidrogen fresc de la seva companya més massiva. Aquest subministrament de nou combustible, podria permetre a l’estrella més petita augmentar la seva temperatura, tornant-se de color blau i més calenta, comportant-se d’aquesta manera com una estrella en una fase anterior a la seva evolució normal.

heic0918a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari