Tipus diferents de supernoves.

Aquests dos romanents de supernova formen part d’un estudi de l’Observatori de raigs X Chandra de la NASA, que ens mostren que les estructres dels romanents estan connectades a les explosions de les estrelles progenitores. En aquest estudi, un equip d’investigadors han examinat 17 formes de romanents de supernoves, situades tant en la nostra Via Làctia com en una de les nostres galàxies veïnes, el Gran Núvol de Magallanes.

Els resultats motren que en una categoria de supernoves, conegudes com “tipus Ia”, generen un romanent molt simètric i circular. Es creu que aquest tipus de supernoves estan provocades per explosions termonuclears d’una nana blanca, i són utilitzades normalment pels astrònoms com a “candeles estàndards” per mesurar les distàncies còsmiques. La imatge de la dreta, correspon a l’anomenada supernova de Kepler, que és representativa d’aquest tipus de supernoves.

D’altra banda, els romanents lligats a les famílies d’explosions per “enfondrament del nucli”, són clarament més asimètriques, tal com podem observar en el romanent anomenat G292.0+1.8 situada a l’esquerra.

L’equip de recerca a mesurat l’asimetria de les dues supernoves: com esfèriques o el·líptiques. En el cas de G292, la asimetria és subtil, però podem observar les estructures allargades i brillants (en color blanc).

Dels 17 romanents de supernoves estudats, deu se’n classificat dins de la varietat d’enfondrament del nucli, mentre que set en la categoria del tipus Ia.

typingsnrs.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari