El reflex d’un llac de Tità.

Aquesta imatge ens mostra el primer reflex de la llum solar, una brillantor de la superfície d’un llac de Tità, una lluna del planeta Saturn. Aquest tipus de centellejar, com si fos un mirall situat en la seva superfície s’anomena reflexió especular. El reflex va ser detectat per l’espectròmetre visual i infraroig (VIMS) situat a bord de la sonda Cassini el passat dia 8 de juliol de 2009. Confirmant d’aquesta manera la presència d’un líquid a l’hemisferi nord d’aquesta lluna, on els llacs són més nombrosos i grans que a l’hemisferi sud. Els científics han utilitzat el VIMS per confirmar la presència d’un líquid a Ontario Lacus, el llac més gran de l’hemisferi sud.

L’hemisferi nord s’enfosqueix durant gairebé 15 anys, tot i que ara el Sol comença a enlluernar aquesta regió, quant retorna a l’equinocci de primavera, succeït el passat mes d’agost de 2009. El VIMS va detectar el brillant centellejar, a través de la boriosa atmosfera de Tità, que absorbeix moltes longituds d’ona de llum, inclonent-hi la majoria de l’espectre visible. Però l’instrument VIMS va permetre als científics observar en radiació infraroja i penetrar a través d’aquesta atmosfera. Aquesta imatge és va observar a través de la longitud d’ona de 5 microns.

Comparant aquesta imatge amb l’obtinguda amb senyals de radar i imatges d’infraroig proper, els anys 2006 i 2008, han permès relacionar aquest reflex amb la costa sud del llac de Tita anomenat Kraken Mare, que disposa d’una extensió aproximada de 400.000 quilòmetres quadrats. La posició d’aquest reflex està situat a 71 graus de latitud nord, i 337 graus de longitud oest.

pia12481.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.