El Hubble detecta l’objecte més petit observat fins ara en el Cinturó de Kuiper.

El Telescopi Espacial Hubble de la NASA, ha descobert l’objecte més petit observat fins ara en llum visible en el Cinturó de Kuiper, un gegantí anell de runa glacial que envolta al sistema solar, més enllà de l’òrbita de Neptú.

Localitzar aquest objecte ha estat com trobar una agulla en un paller, ja que té unes dimensions d’uns 975 metres, i s’ha observat a uns 6.800 milions de quilòmetres. Els Objectes del Cinturó de Kuiper (KBO) observats fins ara, tenien unes dimensions de 50 quilòmetres aproximadament, és a dir unes 50 vegades més gran del que s’ha descobert recentment.

Aquesta és la primera evidència observacional, que és reconeix una població de cossos amb unes dimensions semblants als cometes dins del Cinturó de Kuiper, i que s’hauran produït com a conseqüència de col·lisions. El Cinturó de Kuiper és una regió que ha evolucionat degut a les col·lisions, i que amb un contingut glacial té una antiguitat de 4.500 milions d’anys.

L’objecte detectat pel Hubble, s’ha observat amb una magnitud de 35, és a dir unes 100 vegades més dèbil del que pot observar aquest telescopi.

Així doncs, com és possible que el telescopi espacial, hagi observat un cos tant petit ?.

En l’última edició de la revista Nature del dia 17 de desembre, Hike Schlichting del Institute of Technology de Califòrnia a Pasadena, i els seus col·laboradors informen que han detectat traces d’aquest erràtic objecte, sense observar-lo directament.

El Hubble disposa de tres instruments òptics anomenats Fine Guidance Sensors (FGS). Els FGSs proporcionen una informació de gran precisió als sistemes de control de navegació espacial, observant a les estrelles de referència. Els sensors exploren la natura d’ones semblants, per fer els càlculs precisos i localitzar les estrelles.

Schlichting i els seus col·laboradors han determinat que els instruments del FGS disposen d’una excel·lent qualitat per observar el pas d’un objecte tant petit pel davant d’una estrella. Això provocaria una breu marca d’ocultació i difracció en les dades del FGS, la llum de l’estrella guia de fons disminuiria al voltant d’un KBO situat en un primer pla.

hs-2009-33-b-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

The document has moved here.