El Suzaku observa un disc amagat d’un forat negre.

Uns estudis d’un sistema binari amb un forat negre, situats a l’interior d’una galàxia molt activa, ens mostren els raigs de partícules que donaran molta informació als científics perqué entenguin millor les característiques d’aquests sistemes que expulsen ràpidament les partícules en forma de jet.

Els sistemes binaris, on una estrella normal s’ajunta amb un forat negre, pot produir uns grans canvis en l’emissió de raigs X, i grans jets de gas a velocitats que arriben a una tercera part de la velocitat de la llum. El que provoca aquesta activitat, és el gas que “estirat” de l’estrella normal, gira en espiral cap el forat negre i s’acumula en el dens disc d’acreció.

“Quan està fluint molt de gas, els densos discs arriben gairebé al mateix forat negre”, comenta en John Tomsick, membre de la Univesitat de Berkeley a Califòrnia. “Però quan el flux és redueix, la teoria pronostica que el gas situat a prop del forat negre, s’escalfa ocasionant l’evaporació de la regió més interior”. Fins ara mai, s’havia observat una prova tant inequívoca d’aquesta transformació.

Per torbar aquest efecte, l’equip internacional dirigit per Tomsick, va observar l’objecte anomenat GX 339-4, un sistema binari poc massiu i de producció de raigs X, situat a uns 26.000 anys llum de nosaltres, en la constel·lació de l’Ara.

En aquest sistema, una estrella gira un cop cada 1,7 dies entorn a un forat negre d’una massa equivalent a 10 masses solars. Fins ara s’han observat quatre esclats, durant els últims set anys. GX 339-4 és sens dubte un dels sistemes binaris més dinàmics del cel.

El mes de setembre de 2008, dinou mesos després de lúltim esclat, es va observar a GX 339-4 utilitzant l’observatori de raigs X Suzaku, que orbita a la Terra amb una missió conjunta de l’Agencia Aerospacial del Japó i la NASA. Alhora que també va estar observat per la sonda de la NASA Rossi raigs X Timing Explorer.

Els instruments d’aquest satèl·lits van indicar que el sistema era molt dèbil però molt actiu, observant que els forats negres produeixen i estabilitzen aquests jets. Les dades proporcionades pel Telescope Compact Array d’Austràlia, confirmen que els jets que surten de GX 339-4 estan alimentats tal com han observat els dos satèl·lits.

411102main_gx339-full.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari