El Fermi observa unes grans explosions en un blazar.

Una galàxia situada a milers de milions d’anys llum de nosaltres, està cridant l’atenció del Telescopi Espacial de raigs Gamma Fermi, així com de molts astrònoms de tot el món. Gràcies a un seguit d’explosions que varen començar el passat dia 15 de setembre, aquesta galàxia és la font més brillant del cel en radiació gamma, més de 10 vegades l’emissió més intensa observada fins ara.

Els astrònoms han identificat l’objecte amb el nom 3C 454.3 una galàxia activa situada a uns 7.200 milions d’anys llum situada dins de la constel·lació de Pegasus. Fins i tot, dins del tipus de galàxies actives, aquesta és excepcional.

“Estem observant la producció en forma de jet, de partícules alimentades per un forat negre supermassiu situat dins de la galàxia”, comenta en Gino Tosti, membre de l’Institut Nacional de Física nuclear de Perugia a Itàlia. “Algun tipus de modificacions en aquests jets (què no sabem com és produeixen), són els responsables d’aquestes explosions”.

Els blazars, com moltes galàxies actives emeten en direccions oposades les partícules que viatge a velocitats properes a la llum, i que cauen en totes direccions a l’interior del forat negre supermassiu. El que pot fer tant brillant a un blazar en radiació gamma, és la seva orientació; un d’aquests jets pot estar dirigit directament en la nostra línia de visió.

Durant molt de temps, la font més persisten i brillant del cel en radiació gamma ha estat el púlsar de la Vela, situat a una distància de 1.000 milions d’anys llum, pràcticament al “nostre costat”.

“3C 454.3 tot i estar molt més allunyat que el púlsar de la Vela, és molt més brillant”, comenta la Lise Escande, membre del Centre d’Estudis Nuclears de Gradiganan, a prop de Burdeos a França. “Això que observem representa una font d’energia increïble, que no pot manternir-se durant molt de temps”.

Segons Massimo Villalta, membre de l’Observatori de Torí a Itàlia, 3C 454.3 també està brillant intensament a més de les longituds d’ona visible en les de ràdio. “En llum vermella , el blazar té una brillantor dues vegades i mitja més alta (magnitud 13,7), alhora que també és molt brillant en les altes radiofreqüències”.

410443main_all-sky_comparis.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.