Una col·lisió de galàxies que connecta un forat negre.

Aquesta és una imatge composta de dades de tres telescopis diferents, i que ens mostra una col·lisió entre dues galàxies: NGC 6872 i IC 4970. Les dades de raig X, provenen de l’Observatori de Raigs X Chandra de la NASA, i les podem observar en color propra, mentre que les dades infraroges provenen del Telescopi Espacial Spitzer en color vermell. Les dades òptiques han estat capturades pel Very Large Telescope (VLT) de l’ESO i estan acolorides en tons vermells, verds i blaus.

Els astrònoms pensen que els forats negres supermassius existeixen en els centres de la majoria de les galàxies. Les galàxies i els forats negres, no tant sols semblen que coexisteixin, si no que a més en aquestes galàxies semblen estar connectats aparentment en una mateixa evolució.

Per eneendre millor aquesta relació simbiòtica, els científics s’han posat a desenvolupar models de forats negres en nuclis galàctics actius (anomenats AGN), per estudiar com poden afectar el seu entorn.

Les últimes dades del Chandra i l’Spitzer, s’han centrat a IC 4970, una petita galàxia situada en la part superior de la imatge, la qual conté un AGN, en forma d’un capoll amb una forta densitat de gas i pols. Per aquest motiu els telescopis que observen en llum visible, com el VLT, no han pogut observar aquesta regió. Els raigs X i la llum infraroja, poden sortir d’aquest vel i mostrar com és genera la matèria abans de caure dins del forat negre (observat com un brillant punt dins d’aquesta regió).

Malgrat que el gas obscureix la pols que hi ha al voltant d’IC 4970, les dades del Chandra suggereixen que hi ha prou gas calent com per provocar el creixement d’un AGN. Llavors d’on prové el subministrament del material pel mateix forat negre ?. La resposta, resideix en la mateixa companya, NGC 6872. Aquestes dues galàxies estan el procés de col·lisió, i l’atracció gravitatòria d’IC 4970, està estirant probablement material de NGC 6872 en forma de gas fred (observat pel l’Spitzer), proporcionant d’aquesta manera el combustible necessari per alimentar el gegantí forat negre.

ngc6872.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 2:20 pm

    […] 13 Desembre 2009. Una col·lisió de galàxies que connecta un forat negre.  […]

Deixa un comentari