La primavera ens mostra els nous raigs de l’hexàgon de Saturn.

Aquesta seqüència presa per la sonda Cassini, ens mostra el contron del pol nord emergint de la foscor del seu hivern, i ens ensenya nous detalls de corrents en forma de jet que segueixen el camí format per l’hexàgon, la naturalesa del qual té molt perplex al món científic.

L’hexàgon s’amaga en la foscor durant el llarg hivern del planeta Saturn. La duradà d’uny any a Saturn és equivalent a 29 anys terrestres. Però degut que el planeta és va acostar el més d’agost de 2009 al seu equinocci, va començar també el període d’observació de la seva estructura polar nord, en forma d’hexàgon. Aquesta ha estat la primera observació sencera en llum visible, en la qual també veiem detalls no observats fins ara.

Aquest hexàgon va ser descobert en les imatges preses pel vehicle espacial Voyager durant el vol que va fer els anys 1980. Des del 2006, el Cassini Visual and Infrared Mapping Spectrometer (VMIS), ha observat aquesta regió en forma d’hexàgon en longituds d’ona infraroges, però en unes resolucions d’imatge més baixes que les que tenim ara en llum visible.

Tres grans mosaics han calgut per generar aquesta pel·lícula. Els mosaics estaven formats per dotzenes d’imatges, que formaven una projecció polar, necessària per observar completament aquesta regió. Els mosaics que s’han utilitzat no ens mostren la regió complerta del pol nord, degut que encara no havia emergit del tot de la nit de l’hivern polar.

Aquesta seqüència ens mostra nous fenòmens, encara no prou entesos, com són les ones que emeten les cantonades de l’hexàgon, on els raigs o jets semblen tenir més intensitat. Aquesta seqüència confirma la presència d’una multi-estructura al voltant de cadascun dels sis costats de l’hexàgon.

pia11682.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari