S’ha descobert un forat negre que està formant la seva pròpia galàxia ?.

Que va ser primer: els forats negres supermassius que engoleixen matèria ferotgement, o les enormes galàxies on resideixen aquests forats negres ?. Un nou escenari ha sorgit després d’una sèrie de recents i extraordinàries observacions d’un forat negre sense una llar, i que podrien indicar que els forats negres estant “construint” les seves pròpies galàxies. Aquest podria ser l’esgraó perdut que s’estava buscant des de fa molt de temps, per comprendre com és possible que les masses d’alguns forats negres, són més grans que les galàxies que contenen estrelles.

“La pregunta “del ou o la gallina”, aplicada a la circumstància de que va ser el primer, si la galàxia o el forat negre, és un dels temes més debatuts fins avui dia a l’astrofísica”, comenta en David Elbaz, responsable d’aquesta recerca. “El nostre estudi suggereix que els forats negres supermassius, podrien desenvolupar la formació d’estrelles i d’aquesta manera “construir” les seves pròpies galàxies. Aquest esgraó perdut, també podria explicar perquè les galàxies que disposen forats negres supermassius, contenen  més estrelles”.

Per arribar a aquesta extraordinària conclusió, l’equip d’astrònoms ha realitzat exhaustives observacions d’un objecte molt peculiar, el proper quàsar HE0450-2958, l’únic que no s’hi coneix cap galàxia mare. HE0450-2958 està situat a uns 5.000 milions d’anys llum de nosaltres.

Fins ara s’havia especulat que la galàxia mare del quàsar, es trobava localitzada darrera de grans quantitats de pols. Els astrònoms han utilitzat el Very Large Telescope de l’ESO  amb llum infraroja, per observar aquest objecte. Aquestes observacions han proporcionat una nova i sorprenent perspectiva del sistema d’aquest quàsar. Mentre que al voltant del forat negre no s’observa cap indici d’estrelles, la galàxia que l’acompanya és extremadament rica de brillants i joves estrelles. Està formant estrelles a una velocitat equivalent a 350 sols per any, cent vegades més estrelles, que les galàxies típiques de l’Univers local.

phot-46b-09-fullres1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 12:32 pm

    […] 8 Desembre 2009. S’ha descobert un forat negre que està formant la seva pròpia galàxia ?.  […]

Deixa un comentari