Una vermellosa i polsegosa nebulosa.

A la Terra acostumen a treure la pols del nostre mobiliari, i això fa que amb aquesta acció esternudem. La pols còsmica també pot ser un obstacle als astrònoms perquè les càmeres que utilitzen la llum visible, puguin observar a través d’ella. Tanmateix, estudiar la pols còsmica en detall ajuda als astrònoms a concretar els ingredients que formen les noves estrelles.

La regió estudiada es troba al nord-oest de la Nebulosa Iris, una gran zona obstruïda per la pols còsmica. Amb la brillant llum de la propera estrella HD 200775 situada en la part superior (fora de la imatge), la pols s’assembla a estructures de cotó. Aquestes partícules minúscules de pols sòlida, tenen unes dimensions aproximades del 10 per cent de la pols que troben a casa nostra.

NGC 7023 és una nebulosa de reflexió, que ens indica que està il·luminada per una propera estrella massiva, en aquest cas HD 200775. Les nebuloses de reflexió són diferents de les d’emissió, que són núvols de gas que contenen prou calor per emetre llum per si mateixos. Les nebuloses de reflexió acostumen a tenir uns colors blavosos a causa de la dispersió de la llum, tot i que la Nebulosa Iris, hi observem regions inusualment vermelloses.

Els investigadors que estudien aquest objecte estan especialment interessats en la regió situada a l’esquerra i al centre de la imatge, on s’observen uns filaments polsegosos amb colors vermellosos. Un compost químic desconegut, probablement basat en un hidrocarbur, podria ser el responsable d’aquesta coloració.

L’alta resolució i sensibilitat dels instruments del Hubble, permeten als astrònoms estudiar en detall aquesta nebulosa. Les imatges i els espectres, són només una part de l’anàlisi d’aquesta recerca. A la Terra els científics estan fent proves addicionals en laboratori, per avaluar millor la composició exacta de la nebulosa.

heic0915a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari