Una “excavació còsmica”, ens mostra els components bàsics de la Via Làctia.

Observant a través dels densos núvols de pols del “bulb” de la nostra galàxia (on milions d’estrelles envolten el centre galàctic), un equip d’astrònoms han reconegut amb un sorprenent detall, una inusual barreja d’estrelles coneguda com a Terzan 5. Fins ara no s’havia observat en cap regió del bulb, aquest peculiar “còctel” d’estrelles. Un dels principals components del bulb, probablement són les restes d’una galàxia nana que és va fusionar amb la Via Làctica, en l’origen de la nostra galàxia.

“La història de la Via Làctia està codificada en fragments molt antics, com són els cúmuls globulars, o d’altres sistemes estel·lars, que han estat testimoni de tota l’evolució de la nostra galàxia”, comenta en Francesco Ferraro, autor de l’article que apareix a la revista Nature d’aquesta setmana. “El nostre estudi obre una finestra cap un passar galàctic”.

 De la mateixa manera que els arqueòlegs excaven a través de la sorra i la pols que s’apila per sobre de les restes d’antigues civilitzacions, i que alhora ens descobreixen peces importants per conèixer la història de la humanitat, els astrònoms han estat mirant a través de gruixudes capes de pols interestel·lars que enfosqueixen el bulb de la Via Làctia, per tal d’observar una extraordinària relíquia còsmica.

L’objecte d’aquesta recerca, és el cúmul d’estrelles Terzan 5. Les noves observacions ens mostren que aquest objecte, a diferència dels demés (exceptuan alguns cúmuls globulars), no acullen estrelles que hagin nascut al mateix temps; el que els astrònoms anomenen “població individual” d’estrelles. En aquest cas, la multitud de brillants estrelles de Terzan 5, es varen formar com a mínim en dues èpoques diferents, la primera probablement fa uns 12.000 milions d’anys, i l’altre fa uns 6.000 milions d’anys.

“Tant sols un cúmul globular, disposa d’una història tant complexa de formació estel·lar, i que ha estat observat en el halo de la Via Làctia: Omega Centauri”, comenta l’Emmanuele Dalessandro, membre de l’equip de recerca. “Aquesta és la primera vegada que observem això en el bulb galàctic”.

El bulb galàctic és la regió més inaccessible de la nostra galàxia per les observacions astronòmiques, tant sols la llum infraroja pot penetrar a través dels núvols de pols i mostrar-nos la seva gran quantitat d’estrelles.

phot-45a-09-fullres.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 12:00 pm

    […] 3 Desembre 2009. Una “excavació còsmica”, ens mostra els components bàsics de la Via Làctia.   […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

Moved Permanently