WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 17:31:05' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Observant l’àpat d’una galàxia caníbal.

Una nova tècnica que utilitza imatges obtingudes amb la llum de l’infraroig proper, amb el New Technology Telescope (NTT) un telescopi de l’ESo de 3,58 metres de diàmetre, ha permès als astrònoms observar a través dels núvols opacs de pols de la galàxia gegant de Centaurus A, observant l’últim “menjar” que a pres, amb un detall sense precedents fins ara; una petita i retorçada galàxia. Aquesta espectacular fotografia també ens mostra milers de cúmuls d’estrelles, escampats com a gemmes centellants, a l’interior de Centaurus A.

Centaurus A, és també coneguda com NGC 5128, la gegant el·líptica més propera a nosaltres, ja que només es troba a uns 11 milions d’anys llum de nosaltres, i per aquest motiu, és un dels objectes més ben estudiats de l’hemisferi austral. L’any 1847 va ser observada per primera vegada per l’astrònom britànic John Herchel, que va catalogar els cels del sud, afegint una gran llista de nebuloses.

Es creu que aquesta galàxia, entre 200 i 700 milions d’anys, va fusionar-se amb una espiral més petita, amb grans quantitats de gas i que aquest contingut és troba a l’interior de Centaurus A, generant d’aquesta manera noves generacions d’estrelles.

Les primeres observacions de les “sobres” d’aquest àpat, van estar obtingudes gràcies al ESA Infrared Space Observatory, que va mostrar una estructura de 16.500 anys llum d’amplada, molt similar a una petita galàxia barrada. Recentment el Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, va resoldre aquesta estructura en un paral·lelogram, i que pot ser explicat com un residu d’una galàxia rica en gas, caient dins d’una altre galàxia espiral i retorçant-se en aquest procés.

Les noves imatges del SOFI, obtingudes amb el NTT de 3,58 mentres de diàmetre, situat a l’Observatori de La Silla, ha permès als astrònoms, observar amb gran precisió l’estructura de la galàxia, completament lliure de pols que l’obscureix. Les imatges han estat capturades amb radiació de l’infraroig proper i tres filtres diferents (J,H i K) que combinats amb aquesta nova tècnica elimina l’efecte filtrant de la pols, proporcionant d’aquesta manera una nítida visió del centre d’aquesta galàxia.

phot-44a-09-fullres.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 12:01 pm

    […] 24 Novembre 2009. Observant l’àpat d’una galàxia caníbal.  […]

Deixa un comentari