Una pel·lícula que ens mostra detalls ocults del naixement de les estrelles.

La constel·lació d’Orió és un planter de formació estel·lar massiva, concretament la Gran Nebulosa d’Orió situada en la mateixa espasa d’Orió. El brillant gas de la Nebulosa, està enlluernat per un grup de joves i massives estrelles, situades darrera mateix de la nebulosa.

Aquest jove cúmul estel·lar resta invisible amb els telescopis tradicionals a causa de la pols i gas circumdant, però que podem observar en aquesta animació d’alta resolució que ens mostra el procés de formació, amb una precisió mil vegades superior a les imatges obtingudes fins ara. La pel·lícula ens mostra la formació de les estrelles massives, així com de les estrelles més petites, amb l’acreció dels discs i camps magnètics que intervenen crucialment en aquest procés.

El procés de formació de les estrelles massives encara resulta força misteriós, ja que les estrelles massives son rares i passen la seva joventut envoltades per la pols i el gas que les formen.

“Sabem com moren aquestes estrelles, però no com neixen”, comenta en Lincoln Greenhill, investigador responsable d’aquest estudi i membre del harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) i del National Radio Astronomy Observatori (NRAO).

A diferència del Hubble i d’altres telescopis que observen en llum visible, els radiotelescopis poden observar les regions polsegoses properes a les estrelles.

El VLBA ha enregistrat els famosos discs protoplanetaris d’Orió, ajudant d’aquesta manera a la confecció d’aquesta pel·lícula. Aquest instrument a detectat milers de núvols de gas de monòxid de silici, anomenats també màsers, semblants a làsers de llum i que estan associats a la formació estel·lar. Alguns d’aquests màsers s’han localitzar al costat de protoestrelles de la grandària del planeta Júpiter.

lores.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

Moved Permanently