Els observatoris de la NASA celebren l’Any Internacional de l’Astronomia.

La NASA ens ha mostrat la imatge més turbulenta observada fins ara de la Via Làctia. Aquesta proposta commemora els 400 anys de la primera observació amb telescopi per part de Galileu l’any 1609.

La celebració de l’Any Internacional de l’Astronomia, ha propiciat que la NASA mostri aquesta imatge de la regió central de la nostra galàxia, a més de 150 planetaris, centres de natura, biblioteques i escoles d’Estats Units.

La imatge té unes dimensions de 180  per 90 cm, i combina les dades de l’infraroig proper capturades pel Telescopi Espacial Hubble, dades d’infraroig amb el Telescopi Espacial Spitzer, i les dades en radiació X capturadades per l’Observatori de Raigs X Chandra. Les tres imatges compilades, ens mostren un de les visions més detallades del misteriós nucli de la nostra galàxia.

La imatge composta ens presenta una espectacular evolució estel·lar, que va de les vibrants regions de naixements d’estrelles, fins a les joves i calentes estrelles, o els romanents de velles estrelles que contenen possibles forats negres. Tota aquesta activitat succeeix al voltant de l’hostil nucli galàctic dominat per un supermassiu forat negre de gairebé quatre milions de masses solars. Al voltant de tot això, observem una difusa calima de llum de raig X que prové del gas escalfat a varis milions de graus, que existeix al voltant del supermassiu forat negre, així com dels potents vents de les estrelles massives i d’altres explosions estel·lars. La llum infraroja ens mostra més de 100.000 estrelles envoltades de pols que brillen en complexes estructures, incloent-hi glòbuls compactes, llargs filaments o regions semblants als “pilars de la creació” amb estrelles acabades de nèixer.

hs-2009-28-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari