Formant una estrella.

Podem observar un feix de llum enviada des del Yepum, el quart telescopi del prestigiós observatori europeu, el Very Large Telescope (VLT) de l’ESO. Aquest feix és utilitzat per generar una estrella artificial per sobre del Paranal, per tal d’ajudar als instruments d’òptica adaptativa en el VLT. L’òptica adaptativa és una tècnica que permet als astrònoms millorar l’efecte distorsionador de l’atmosfera i obtenir imatges quasi bé perfectes, com si el telescopi hagués estat situat a l’espai exterior, fora de l’atmosfera terrestre.

De totes maneres, l’òptica adaptativa requereix d’una estrella de referència propera que té que ser prou brillant, limitant d’aquesta manera la regió del cel que és pot estudiar. Per superar aquesta dificultat, els astrònoms del Paranal utilitzant un poderós làser que genera una estrella artificial on i quan volen.

Enviar aquest poderós làser des d’un telescopi implica una tecnologia d’avantguarda, amb una instal·lació d’última generació. En aquesta imatge podem observar la sortida del làser, situat a l’interior del mirall secundari del telescopi de 1,2 metres de diàmetre.

yblaser-potw.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 12:01 pm

    […] 14 Novembre 2009. Formant una estrella.   […]

Deixa un comentari


301 Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently