Una hivernada de la Phoenix.

La càmera High Resolution Imaging Science Experiment (HoRISE), situada a bord de la sonda mars Reconnaissance Orbiter de la NASA, ha enregistrat unes imatges de l’hivern on podem observar la Phoenix Mars Lander, envoltada per una gebrada de gel sec.

Mentre el Sol comença a reaparèixer per l’horitzó després de molts dies foscos del hivern polar nord, la càmera HiRISE va fotografiar  (a la dreta) el dia 30 de juliol de 2009,  el lloc d’aterratge de la Phoenix.

El Sol només estava situat a 1 grau per damunt de l’horitzó quan és va prendre aquesta imatge, aproximadametn a les 2h p.m. (horari local de Mart). En la imatge del mes d’agost, el Sol és trobava a sis graus per damunt de l’horitzó, i en aquell moment ere les 1h 44m p.m. (hora local de Mart).

Ajuntant les imatges amb la posició coneguda del lànder, l’equip de l’HiRISE ha identificat l’artefacte, mig tapat per la gebrada tot i que la visió era força difícil per la pobra il·luminació i calima atmosfèrica que cobreix la superfície de Mart.

La gebrada de diòxid de carboni cobreix completament la superfície en les dues imatges. La quantitat de brillantor no indica necessàriament la quantitat de gebrada existent, a casua que les imatges es processen per tal de produir un contrast òptic. De manera que cada imatge és processa d’una manera per contrastar la brillantor i la foscor, i per tant no es pot comparar per altres tipus de calibratges més complexos.

Altres factors que afecten la brillantor relativa, són per exemple la mida dels grans individuals de gel de diòxid de carboni, la quantitat de pols que es barreja dins del gel, la quantitat de llum solar que arriba a la superfície, o la inclinació de la mateixa llum solar. A més, els vents també poden canviar en direcció i força, modificant la mateixa gebrada i pols.

pia12338.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari