El Hubble observa en detall el naixement d’estrelles a M-83.

La nova i espectacular càmera instal·lada en el Telescopi Espacial Hubble de la NASA, durant la passada revisió de servei del 4 de maig d’aquest any, ens mostra uns detalls mai observats fins ara del naixement d’estrelles en els braços espirals de la galàxia M-83.

Aquesta galàxia disposa d’un índez de formació estel·lar molt més gran que la nostra galàxia, la Via Làctia, especialment en el seu nucli. “L’ull” agut de la Càmera de Gran Camp 3 (WFC3) ha capturat cenentars de joves cúmuls estel·lars, vells cúmuls globulars i centenars de milers d’estrelles individuals, principalment supergegants vermelles i blaves.

La imatge de la dreta capturada pel Hubble, ens ofereix una esplèndida visió del nucli galàctic, una brillant i blanquinosa regió plena d’estrelles. Al costa a l’esquerra, hi ha una imatge sencera de la mateixa galàxia, capturada pel telescopi de l’ESO/MPG de 2,2 metres de diàmetre situat a La Silla, Xile.

L’amplia gamma d’ona que pot observar la WFC3, va de l’ultraviolat a l’infraroig proper, i ens mostra les estrelles en diferents fases d’evolució, de manera que així els astrònoms poden entendre millor la història d’aquesta galàxia.

La imatge ens mostra un detall sense precedetns del ràpid creixement d’estrelles en aquesta famosa galàxia. Les noves generacions d’estrelles que és formen en els cúmuls, sorgeixen dels sectors més foscos dels braços espirals.

Una barra central d’estrelles, gas i pols que travessa el nucli de la galàxia, podria ser la responsable en gran part del naixement d’estrelles del mateix nucli galàctic. La barra canalitza el material al centre de la galàxia, on la formació estel·lar és més activa. Aquests cúmuls estel·lars tant brillants, resideixen al llarg d’un arc a prop del nucli.

hs-2009-29-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

The document has moved here.