Descoberta una atmosfera de carboni en una estrella de neutrons.

L’evidència s’ha trobat darrera un bel prim de carboni, a Cassiopeia A, una estrella de neutrons resultant d’un romanent de supernova. Aquesta descoberta, feta per l’Observatori de Raigs X Chandra de la NASA, ha resolt un misteri que envolta aquest objecte desde fa 10 anys.

“La compacta estrella que existeix en el centre de la nebulosa, és el romanent d’una supernova, la qual ha estat un enigma des de la seva descoberta”, comenta en Wynn Ho, membre de la Universitat de Southampton i autor de l’article publicat en la revista Nature. “Ara finalment entenem que hagi una estrella molt calenta de neutrons, amb una atmosfera de carboni”.

Analitzant l’espectre de raigs X del Chandra, s’ha detectat les empremtes energètiques, i d’aquesta manera s’ha pogut comparar amb els models teòrics, Wynn Ho i en Craig Heinke, company de recerca i membre de la Universitat d’Alberta, en determinat que l’estrella de neutrons de Cassipeia A, disposa d’una capa ultraprima de carboni. Aquesta estructura és la primera vegada que es detecta en una estrella de neutrons.

Aplicant un model d’estrella de neutrons amb una atmosfera de carboni, Ho i Heinke en trobat que la regió emet raigs X, com una estrella típica de neutrons. Això explicaria la manca de pulsacions de raigs X (de la mateixa manera que un fluorescent brilla en totes direccions per igual), i d’aquesta manera seria improbable que aquesta estrella de neutrons mostrés alguns canvis en la seva intensitat durant la seva rotació.

cassio.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 2:21 pm

    […] 11 Novembre 2009. Descoberta una atmosfera de carboni en una estrella de neutrons.   […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.