L’Spitzer observa un caòtic sistema planetari.

Abans que els nostres planetes trobessin el seu camí dins d’una òrbita, tal com estan avui dia, van viatjar en orbites força inestables.

El Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, ha localitzat una jove estrella, amb l’evidència d’una òrbita hiperactiva. Els joves planetes que donen voltes al voltant d’aquesta estrella, es creu que viatgen destorbant a una multitud de petits cossos, causant una enorme col·lisió i genenrant una enorme aurèola de pols.

L’estrella anomenada HR 8799, va ser noticia el mes de novembre de l’any 2008, per ser una de les primeres estrelles amb planetes observats. Telescopis situats a la Terra com, el W.M. Keck Observatory o el Gemini Observatory, els dos situats a Hawaii, varen capturar imatges de tres planetes que orbiten en aquests llunya sistema, els tres planetes disposen d’una massa equivalent a 10 vegades la del planeta Júpiter. Un altre planeta observat, va ser al voltant de l’estrella Fomalhaut i observada pel Telescopi Espacial Hubble. Tant HR 8799, com Fomalhaut són estrelles més joves i massives que el nostre Sol.

Els astrònoms havien observat prèviament amb el Telescopi Espacial Spitzer, com amb el Hubble un disc de runa planetària que hi ha a Folmahaut, que és troba a uns 25 anys llum de la Terra. HR 8799 està situada a una distància cinc vegades superior i per aquest motiu els científics nomestaven prou segurs que l’Spitzer pogués capturar el seu disc. Amb sorpresa d’aquests, l’Spitzer el va observar.

L’equip de recerca de l’Spitzer, dirigit per Kate Su, membre de la Universitat d’Arizona a Tucson, comenta que el núvol gegant de pols que hi ha al voltant del disc, és força inusual. Comenten que aquesta pols ha produït col·lisions entre cossos similars als cometes o cossos glacials, semblants als que tenim en el Cinturó de Kuiper del nostre Sistema Solar. La graveta dels tres planetes gegants, està llençant els cossos més petits en fora, fent que col·lideixin contra altres petits cossos . Els astrònoms creuen que els tres planetes encara no haurien arribar a tenir unes orbites estables, d’aquesta manera encara és podrien produir més col·lisions en aquestes regions.

sig09-008_ti1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 12:33 pm

    […] 7 Novembre 2009. L’Spitzer observa un caòtic sistema planetari.  […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

Moved Permanently