Els sons d’estrelles moribundes s’escolten a tota la galàxia.

Els misteriosos senyals “blips” (o “pips”) que provenen de les regions aparentment buides de l’espai, podrien ser el reflex de les veus d’estrelles mortes fa molt de temps.

Tretze blips de ràdio inexplicats han aparegut en observacions de radiotelescopis des dels anys 1980. Sorgien de llocs on no hi ha cap estrella o galàxia visible. La durada d’aquests senyals varia des de hores a dies, i no es torna a repetir. Aquests blips podrien ser les traces d’una gran població de cadàvers estel·lars, possibles estrelles de neutrons disperses per tot l’univers, segons suggereix la recerca d’un equip de científics dirigits per Eran Ofek, membre del California Institute of Techology de Pasadena.

És calcula que cada galàxia pot contenir fins a mil milions d’estrelles de neutrons invisbles per nosaltres. Algunes d’aquestes però, giren molt ràpidament i ens envien impulsos en forma de senyals de ràdio, tot i que aquests s’esvaeixen amb el temps.

Si cadascuna de les estrelles de neutrons produeix un esclat en senyal de ràdio cada pocs mesos, i aquest pot ser absorbit pel gas interestel·lar, això pot proporcionar una referència de la població existent.

“Les estrelles de neutrons, són una bona possibilitat per explicar aquests esdeveniments”, comenta en Geoffrey Bower, membre del mateix equip de recerca, el qual ha detectat set esclats arxivats en les dades del Very Large Array.

Bower i els seus companys de recerca, estan examinant aquests blips de ràdio, en les dades que disposa l’Observatori de Raigs X Chandra, de les estrelles de neutrons observades.

mg20427324500-1_3001.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 21, 2010 6:21 pm

    […] 4 Novembre 2009. Els sons d’estrelles moribundes s’esolten a tota la galàxia.  […]

Deixa un comentari