Multiplicant els universos.

Quants universos hi han?. Els cosmòlegs Andrei Linde i Vitaly Vanchurin, membres de la Universitat de Stanford de Califòrnia, creuen que els 10.500 universos proposats per la teoria de les cordes, són una quantitat petita, provocant d’aquesta manera un gran desconcert pel cervell humà.

La idea que hagi més d’un univers, amb unes lleis pròpies de la física, sorgeix a partir d’algunes teories diferents, incloent-hi la teoria de les cordes i de la inflació còsmica. Aquest concepte d’un “multiunivers” podria explicar l’enigmàtica energia fosca, una gran força que està accelerant l’expansió del mateix univers. Amb aquest gran nombre possible d’universos, caldria valorar l’energia fosca del nostre.

Calculant la probabilitat d’observació d’aquest valor (així com d’altres mesures del cosmos), tot dependria de quants universos i diverses classes poblen el multiunivers. La teoria de les cordes descriu 10.500 universos, però que considera que estant buits en certa manera, com podria estar una lona de color blanc, en la qual es pinten els universos. Els detalls de la lona, determinarien a que s’assembla la pintura globalment (com podrien ser les lleis físiques d’aquell univers), però no els detalls.

Gràcies a l’aleatorietat de la mecànica quàntica, dos estats de buit idèntics poden esdevenir com universos molt diferents. Les petites fluctuacions de quantum en un univers primitiu, poden evolucionar a escales astronòmiques per la inflació, el període d’expansió més ràpid que la llum, just després del Big Bang. Aquestes fluctuacions estableixen un avantprojecte gravitacional, que finalment determinarà l’emplaçament de les estrelles i galàxies en el cel. Les petites diferències formaran unes fluctuacions que podran produir la Via Làctia, una galàxia més gran que les seves veïnes.

Així dons, quants universos podria produir la fluctuació de la inflació del quantum?. Segons Linde, el total podria ser de 101010.000.000 elevat a la 10 potencia, un nombre final de 10 milions de zeros. com podem comprovar els 10.500 univeros quedarien convertits en una quantitat bastant claustrofòbica.

mg20427323700-1_3001.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari


301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.