Contemplant un joier còsmic.
La combinació d’imatges capturades per tres excepcionals telescopis: el Very Large Telescope de l’ESO a Cerro Paranal, el Telescopi MPG/ESO de 2,2 metres a la Silla, i el Telescopi Espacial Hubble de la NASA/ESA, ha permès observar l’espectacular cúmul estel·lar el Joier (Jewel Box) d’una manera única fins ara.
Els cúmuls d’estrelles són uns dels objectes celestes més seductors i astrofísicament més fascinants. Un dels més espectaculars, està situat en els cels meridionals, a prop de la Creu del Sud, en la mateixa constel·lació de Crux.
El Cúmul Kappa Crucis, també conegut com NGC 4455, o senzillament el “Joier”, es prou brillant com per poder ser observar a simple vista. L’astrònom angles John Herchel l’hi va atorgar el sobrenom durant la dècada de 1830, degut als peculiars contrasts de les diferents estrelles de color blau i taronja, al ser observades amb telescopi, i que l’hi recordava precisament una exòtica joia.
Els cúmuls oberts com NGC 4455 contenen des de poques a milers d’estrelles que estan unides entre si per la gravetat. Degut que totes les estrelles es van formar a partir del mateix núvol de gas i pols, les seves edats i composició química són similars, el que les converteix en uns laboratoris ideals per estudiar com evolucionen les estrelles.
La posició del cúmul, entre atapeïts camps d’estrelles i núvols de pols, al sud de la Via Làctia ens mostra un ampli camp de visió generat a partir de la informació proporcionada pel Digitized Sky Survey 2.
En la imatge del Hubble són visibles a més algunes estrelles supergegants d’un color blau brillant i una solitària supergegant de color robí.
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.
1 Comentari fins ara
Deixa un comentari
[…] 31 Octubre 2009. Contemplant un joier còsmic. […]