La sonda MESSENGER aconsegueix observar per primera vegada neutrons en una flamarada solar.
El dia 31 de desembre de 2007, el Sol es va despertar d’un període relativament quiet entre els Cicles 23 i 24, produint una enorme flamarada solar que va enviar una gran quantiat d’alta energia a l’espai interplanetari, en forma de neutrons.
El Neutron Spectrometer a bord del vehicle espacial MESSENGER de la NASA, va enregistrar aquest esdeveniment, de manera que per primera vegada els científics han pogut observar d’aprop la intensa producció de neutrons d’una flamarada solar. De fet va ser la primera vegada en detectar neutrons solars, a menys d’una Unitat Astronòmica (UA) del Sol.
Quan va succeir aquesta erupció la MESSENGER, estava al voltant d’una UA del Sol, segons ens comenta en William C, Feldman, científic del Planetary Science Institute de Tucson i responsable de l’article d’aquesta recerca publicat al Journal of Geophysical Research, en la qual inclou els resultats de las MESSENGER durant i després de la flamarada solar.
“Per primera vegada els científics han pogut observar una sortida de neutrons d’una flamarada solar important”, comenta Feldman. Fins ara només els esclats de les flamarades més importants s’havien enregistrat en els espectròmetres situats a la Terra o en els satèl·lits al seu voltant. Aquests esclats acostumen a durar normalment entre 50 i 60 segons.
En aquesta imatge observem l’esclat d’una flamarada solar, enregistrada pel satèl·lit NOAA-GOES 13, el dia 5 de desembre de 2006 del tipus X-9. La flamarada observada per la MESSENGER era del tipus M-2, considerablement més petita.
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.
1 Comentari fins ara
Deixa un comentari
[…] 28 Octubre 2009. La sonda MESSENGER aconsegueix observar per primera vegada neutrons en una flamarada solar. […]