Una gran galàxia nana, veïna de la Via Làctia.

L’ESO ens ofereix una nova i sorprenent imatge d’un dels nostres veïns més propers, la galàxia de Barnard, també coneguda com NGC 6822. Aquesta galàxia conté unes regions amb molta formació estel·lar i unes rares nebuloses, com el cas d’una bombolla clarament visible en la part superior esquerra d’aquesta imatge. Els astrònoms varen classificar a NGC 6822, com una galàxia nana irregular, degut a la seva estranya forma i grandària, relativament petita tenitn en compte els estàndards galàctics.

En aquesta nova imatge de l’ESO, la galàxia de Barnard brilla gràcies a una gran quantitat d’estrelles situades en un primer pla, aquesta galàxia està situada en la constel·lació de Sagitari. La galàxia es troba situada a una distància relativament propera, 1,6 milions d’anys llum, així dons aquesta galàxia està situada dins del Grup Local de Galàxies, entre elles la nostra Via Làctia. El nom que rep la galàxia, prové del seu descobridor, l’astrònom nordamericà Edward Emerson Barnard, el qual la va observar l’any 1884 a través d’un telescopi refractor de 125 mm de diàmetre.

Els astrònoms que varen obtenir aquesta imatge, van utilitzar el Wide Field Imager (WFI) instal·lat en el telescopi MPG/ESO de 2,2 metres de diàmetre, situat a l’observatori de La Silla, al nord de Xile. Tot i que la galàxia de Barnard no disposa dels grans braços en espiral i el brillant nucli central que disposen els seus veïns galàctics ( com les galàxies de la Via Làctia, Andromeda o el Triangle ), no deixa de mostrar un gran esplendor estel·lar. Les nebuloses vermelloses que podem observar en la imatge, ens mostren la formació estel·lar, on els núvols de gas són escalfats per les estrelles més calentes. En el centre de la galàxia, podem observar un grapat d’estrelles massives que envien grans quantitats de material interestel·lar que les envolta, generant una brillant estructura que té l’aparença d’un anell vist des de la nostra perspectiva.

Amb una grandària equivalent a una desena part de la Via Làctia, la galàxia de Barnard s’ajusta a la classificació de nana. Conté uns 10 milions d’estrelles, molt lluny dels 400 mil milions d’estrelles que hi ha en la nostra Via Làctia. De totes maneres, dins del Grup Local de Galàxies, igual que en altres regions de l’Univers, les galàxies nanes sobrepassen en nombre a les galàxies més grans.

phot-38a-09-fullres.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 12:02 pm

    […] 17 Octubre 2009. Una gran galàxia nana, veïna de la Via Làctia.  […]

Deixa un comentari