L’interferometre Nuller observa un doble anell de pols.

Observant amb els dos telescopis bessons de 10 metres de diàmetre situats a Hawaii, uns astrònoms de l’Observatori W.M. Keck en descobert un doble disc de pols, que orbita al voltant de 51 Ophiuchi, una estrella situada a 410 anys llum de la Terra. Es la primera vegada que l’instrument Keck Interferometer Nuller, identifica un núvol tan compacte entorn d’una estrella llunyana.

“Les noves dades suggereixen que 51 Ophiuchi, està formant un sistema protoplanetari amb la pols que gira molt a prop de la seva estrella”, comenta en Christopher Stark, astrònom de la Universitat de Maryland.

L’Observatori Keck utilitza un dels interferòmetres més grans dels Estats Units. L’interferometria proporciona unes mesures d’alta precisió, equivalent a un únic telescopi amb un diàmetre de 85 metres. El mes d’abril de 2007, els dos telescopis van observar simultàniament l’estrella 51 Ophiuchi, utilitzant l’interferòmetre Nuller, una tècnica per combinar la llum d’una manera molt particular. Es bloqueja la llum que interesa de l’estrella, deixant només els senyals adjancents de la polseguera de l’estrella.

D’aquesta manera en Chistopher Stark i els seus col·laboradors al repetir les mesures en diferents longituds d’ona i combinant-les amb informació d’altres telescopis, en pogut determinar la forma i orientació, així com les mides d’aquesta estructura de pols.

51oph_ss_reddy1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari