El telescopi Spitzer ha descobert un nou i grandiós anell al voltant de Saturn.

El Telescopim Espacial Spitzer de la NASA ha descobert un enorme anell al voltant de Saturn, ben segur l’anell més gran del Sistema Solar.

Aquest nou anell es troba situat en una òrbita de 27 graus respecte a l’anell principal. La major part del seu material s’estén des d’una distància de 6 milions de quilòmetres del planeta i arriba als 12 milions de quilòmetres. Phoebe un dels satèl·lits de Saturn, es probablement la font d’origen del seu material.

Aquest nou halo es molt gruixut, ja que es calcula que la seva alçada vertical equival a 20 vegades el diàmetre del planeta, així com que caldrien més de mil milions de planetes Terra per omplir l’anell.

“Aquest és un anell sobredimensionat”, comenta l’Anne Verbiscer una astronòma de la Universitat de Virginia. “Si poguéssim observar aquest anell de la superfície de Saturn, la seva amplada equivaldria a dues vegades la Lluna plena”.

En aquesta imatge podem observar una representació artística. Aquest anell està constituït per un material tènue; partícules de gel i pols. Els ulls infrarojos del Spitzer, ha pogut observar la dèbil escalfor d’aquest anell. El telescopi enviat a l’espai l’any 2003, es troba aproximadament a 107 milions de quilòmetres de la Terra, en una òrbita al voltant del Sol.

La descoberta pot ajudar a resoldre el misteri de l’edat d’una de les llunes de Saturn, Iapetus, que té un rar aspecte (un costat brillant i l’altre molt, fosc) en una representació que ens recorca el símbol del Yi-yang.

L’astrònom Giovanni Cassini va ser el primer en distingir aquesta lluna l’any 1671, molts anys més tard ja es creia en la preséncia d’una regió més fosca que l’altre.

La presència d’aquest nou anell, podria explicar com es la Cassini Regio. L’anell està donant voltes en la mateixa direcció que Phoebe, mentre que Iapetus i la majoria dels satèl·lits de Saturn o fan en direcció contraria. Segons els científics, una part del material fosc i polsegós d’aquest anell exterior, es mou en direcció a Iapetus, llançant cap aquesta lluna glacial tot aquest material.

ssc2009-19c_med.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 2:21 pm

    […] 9 Octubre 2009. El telescopi Spitzr ha descobert un nou i grandiós anell al voltant de Saturn.  […]

Deixa un comentari