Canals radials esculpits pel gel sec.

Aquestes estructures en forma d’aranya situades en la regió polar sud del planeta Mart, es creu que s’han format com a conseqüència de la vaporització del gel sec en un procés estacional. La imatge presa amb la càmera High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) a bord de la sonda Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA inclou algunes d’aquestes estructures amb unes dimensions aproximades de 1 a 2 quilòmetres d’ample, i que forma part de les imatges presentades per la HiRISE aquesta setmana.

Les estructures de la superfície es poden observar gràcies a la posició de la llum solar, situada a uns 15 graus per damunt de l’horitzó. Els científics anomenen a aquestes estructures “aranyiformes”, per la semblança a aquests artrópodes.

L’atmosfera de diòxid de carboni de Mart és condensa parcialment tots els hiverns per formar els casquests polars de gel sec. Aquestes estructures estacionals es sublimen (canvi directa de sòlid a gas) a la primavera. El gas de diòxid de carboni que prové de la part inferior de la superfície origina una pressió i obre uns canals per on s’escapa a l’atmosfera. Sovint aquests canals  són d’una estructura radial, amb un punt de fuita central i que d’aquesta manera origina aquestes marques en forma d’aranyes.

La imatge va ser presa durant l’estiu de l’hemisferi sud, quan tota la gebrada estacional s’havia fos. Aquests canals tenen una fondària aproximada entre 1 i 2 metres.

pia12249.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

The document has moved here.