El telescopi ALMA arriba a noves alçades.

L’observatori astronòmic ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), va fent els passos cap a munt. Per primer cop, una de les seves antenes d’última tecnologia ha estat traslladada al Llano de Chajnantor a 5.000 metres d’alçada en els Andes xilens, damunt d’una plataforma gegant construïda expressament. L’antena pesa unes 100 tones aproximadament i té un diàmetre de 12 metres, va ser transportada des de la sala de muntatge Array Operations Site, al lloc on l’aire extremadament sec, farà que tingui les millors condicions per observar l’univers.

“Aquest es un moment important per l’ALMA. Estem molt contents que el primer trasllat d’una antena a l’emplaçament definitiu hagi estat perfecte. Això s’ha aconseguit gracies a les contribucions dels socis internacionals d’ALMA: l’antena va ser subministrada pel Japó, el pesant transport de l’antena per Europa i els recpetors electrònics de l’antena per Nordamèrica, Europa i Asia”, comenta en Wolfgagn Wild, Product Manager d’ALMA en representació d’Europa.

El viatge va començar quan un dels dos transportadros d’ALMA va carregar l’antena sobre la seva carrosseria. Llavors va portar la seva carrega a 28 quilòmetres, fins el Centre d’Operacions ALMA, a una velocitat de 12 quilòmetres per hora. Tot i que aquest primer viatge es va fer més lentament per assegurar un bon funcionament, el viatge total va durar set hores.

phot-35a-09-fullres.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

2 Comentaris fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 21, 2010 2:11 pm

    […] 6 Octubre 2009. El telescopi ALMA arriba a noves alçades.   […]

  2. […] ALMA és un telescopi dissenyat per observar la llum en longitud d’ona mil·limètrica i sub-mil·limètrica amb un conjunt d’antenes. Utilitzant la tècnica anomenada interferometria, ALMA actua com un únic telescopi gegant, tan gran com el total del conjunt d’antenes. Gràcies als vehicles de transport, les antenes poden ordenar-se en diferents configuracions, amb una separació entre elles entre 150 metres i 16 quilòmetres. […]

Deixa un comentari