El Hubble ens mostra unes galàxies que perden el seu material.

El Telescopi Espacial Hubble a través del Servicing Mission, ha alliberat un seguit de noves imatges, de les quals podem destacar dues galàxies del Cúmul de Virgo afectades per un procés de “franges reomplertes de pressió”, i que podem observar en aquestes imatges. Unes emissions de raigs X extremadament calentes, emeten dins del gas de l’interior d’aquests cúmuls de galàxies que és mouen a través d’aquest medi interestel·lar.

Mentre les galàxies es mouen a través d’aquests cúmuls, els potents vents estripen les galàxies que queden distorsionades en la seva forma i que fins i tot aturen la formació estel·lar.

Aquesta pressió actua com una força de resitència que resulta quan alguna cosa es mou a través d’un fluid (d’una manera semblant que ho fa un ciclista al sentir un suau vent al moure’s fins i tot un dia estable sense vent). D’aquesta manera en un mateix context, les galàxies que orbiten al voltant del cúmul es mouen a través d’aquest medi, i que arrossega el gas que hi ha en les galàxies.

La galàxia espiral NGC 4522 està situada aproximadament a 60 milions d’anys llum de nosaltres i és un espectacular exemple d’una galàxia espiral que està despullada del seu gas. La galàxia està situada en el Cúmul de Virgo i degut al seu ràpid moviment ocasiona uns potents vents a través de la galàxia, que fa quedar enrere tot el seu gas. Els científics calculen que la galàxia s’està movent a més de 10 milions de quilòmetres per hora.

La imatge de NGC 4402 també ens mostra alguns senyals reveladors d’aquesta pèrdua de la pressió en les seves estructures curvilínies o convexes, en les regions del disc de gas i pols

heic0911a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 12:33 pm

    […] 5 Octubre 2009. El Hubble ens mostra unes galàxies que perden el seu material.   […]

Deixa un comentari