Observat un nou cinturó de radiació a Saturn.

Els científics que utilitzen l’instrument Magnetospheric Imaging (MIMI) a bord de la sonda Cassini, han detectat un nou cinturó de radiació en el planeta Saturn, situat al voltant de l’òrbita de Dione, un satèl·lit que gira a uns 377.000 quilòmetres del centre del planeta. Aquesta descoberta, s’ha presentat el dia 14 de setembre de 2009, en el Congres Europeu de Ciència Planetària a Potsdam, a càrrec del Dr. Elias Roussos.

Els cinturons de radiació, també existeixen a la Terra anomenats de Van Allen, alhora que s’han descobert en els planetes Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Fins ara, només podíem observar una variabilitat en la seva intensitat en els de la Terra i Júpiter. Ara la sonda Cassini, que està orbitant a Saturn durant més de cinc anys, ha pogut avaluar els primers canvis en els cinturons de radiació d’aquest planeta.

Un equip internacional d’astrònoms va fer la descoberta al analitzar les dades del sensor LEMMS del MIMI, que mesura l’energia i distribució angular de les partícules, dins de la bombolla magnètica que envolta a Saturn.

“Els canvis més notables s’han observat, com augments sobtats en la intensitat de l’alta energia, causada per les partícules de la part inferior de la magnetosfera de Saturn, en la proximitat de les llunes de Dione i Tethis”, comenta el Dr. Roussos. “Aquests augments, hauréin pogut formar atmosferes provisionals al voltant d’aquestes llunes durant l’any 2005, com a conseqüència d’intenses tempestes solars i que alhora hauríen carregat provisionalment aquests cinturons de radiació de Saturn”.

roussos1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 30, 2009 6:49 pm

    […] 17 Setembre 2009. Observat un nou cinturó de radiació a Saturn.   […]

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80