Una “estrella” encara després de molts anys.

Des de la seva descoberta fa 45 anys, Gygnus X-1 ha estat una de les fonts còsmiques més estudiades de raigs X. Al voltant d’una dècada després de la seva descoberta Gygnus X-1, s’assegurat un bon lloc a la història de l’astronomia, degut a la seva combinació d’observación en llum visible i raigs X, arribant a la conclusió de la primera identificació d’un forat negre.

El sistema de Gygnus X-1 consta d’un forat negre amb una massa equivalent a 10 vegades el Sol, que òrbita a una estrella supergegant blava amb una massa semblant a 20 vegades el Sol. El gas que flueix de la supergegant inicia un ràpid vent estel·lar en direcció al forat negre, part d’aquest gas forma un disc espiral al voltant del forat negre. L’alliberament d’energia que alimenta Gygnus X-1, es la responsable de l’emissió dels raigs X.

Tot i els més de mil articles científics que s’han publicat al voltant de Gygnus X-1, fa que degut a les seves característiques continuí atraient l’interès per entendre millor la natura dels forats negres i l’afectació al seu voltant. Les observacions del Chandra i del XMM-Newton de l’ESA, són especialment valuoses, per estudiar les propietats del vent estel·lar i determinar el seu índex de rotació. Aquesta última recerca ha mostrat que Gygnus X-1 gira molt lentament. Aquest resultat enigmàtic, pot indicar que el seu origen, podria ser d’un tipus inusual de supernova que hauria dotat d’una rotació diferent a d’altres forats negres.

cygx1_4201.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.


301 Moved Permanently