El XMM-Newton descobreix una pedra Rosetta celeste.

El telescopi de l’ESA XMM-Newton de raigs X, ha descobert una pedra Rosetta celeste. una estrella nana blanca que dona voltes al voltant d’una companya que podria explotar en forma de supernova en alguns milions d’anys. Aquestes supernoves s’utilitzen com a fars per mesurar les distàncies còsmiques i per entendre l’expansió del nostre univers.

Els astrònoms han seguit aquests misteriosos objectes des de que l’any 1997, varen descobrir un objecte que emetia raigs X a prop de la brillant estrella HD 49798. Ara, gràcies al XMM-Newton, amb una gran sensibilitat a la radiació X, ha pogut resoldre aquest misteri. Aquesta observació ens mostra una nana blanca, el cor d’una estrella morta, que brilla intensament en radiació X.

Sandro Mereghetti, membre del INAF-ISAF de Milà, així com els seus col·laboradors, han descobert que aquesta nana blanca no és gens normal. Mesurant la seva massa han trobat que disposa de dues vegades més massa del que s’esperaven. La majoria de nanes blanques contenen l’equivalent a 0,6 masses solars, en una regió equivalent a les dimensions de la Terra. Aquesta nana blanca conté com a mínim dues masses solars, amb unes dimensions només la meitat de la Terra. També sorprent, que gira un cop cada 13 segons, la rotació més ràpida de qualsevol nana blanca observada fins ara.

En aquesta il·lustració podem observar la nana blanca amb la seva companya HD 49798. Si poguèssim observar aquest sistema este·lar que està tan junt, observariem alguna semblant.

new_massive_white_dwarf_rxj.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 21, 2010 6:22 pm

    […] 9 Setembre 2009. El XMM-Newton descobreix una pedra Rosetta celeste.   […]

Deixa un comentari