Llunyana galàxia gegant amb un forat negre supermassiu.

Astrònoms de la Universitat de Hawaii dirigits pel Dr. Tomotsugu Goto, han descobert una galàxia gegant que envolta el forat negre supermassiu més llunyà observat fins ara. Observem aquesta galàxia tal com era fa uns 12.800 milions d’anys, i es tan gran com la nostra Via Làctia. El forat negre supermassiu que resideix en aquesta galàxia, conté com a mínim mil milions de masses solars. Aquesta descoberta s’exposarà en la propera revista del Monthly Notices Royal Astronomical Society.

El Dr. Goto indica, “Es sorprenent que pogués existir una galàxia gegant, quan l’univers només tenia una setzena part de l’edat actual i, que en aquell moment a més hagués un forat negre d’una massa equivalent a mil milions de vegades el nostre Sol. Tant la galàxia com el forat negre, és varen formar molt ràpidament”.

El coenixement d’aquestes galàxies amb un forat negre supermassiu en el seu interior, és important per entendre com evolucionen aquests tipus de galàxies. Fins ara, estudiar aquestes galàxies era extremadament difícil, ja que la brillant llum propera al forat negre, enlluernava la mateixa i dèbil galàxia amfitriona.

A diferència dels forats negres més petits, que es formen durant la mort d’una estrella gegant, l’origen dels forats negres supermassius, romanen encara com un misteri sense resoldre. Un dels models de formació, indica que podria formar-se en fusionar-se a partir d’uns quants forats negres intermedis.

La descoberta de la galàxia amfitriona, proporciona un magatzem d’aquests forats negres intermedis. Després de formar-se, els forats negres supermassius continuen augmentant la seva grandària, degut que la seva gravetat absorbeix la matèria circumdant. L’energia alliberada en aquest procés, explica la brillant llum emesa des de la regió que hi ha al voltant dels forats negres.

qsohost_falsecolor3_zoom.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 12:34 pm

    […] 7 Setembre 2009. Llunyana galàxia gegant amb un forat negre supermassiu.   […]

Deixa un comentari