NGC 4945, una cosina propera a la Via Làctia.

L’ESO ha publicat una notable fotografia d’una galàxia propera, que segons els astrònoms s’assembla molt a la nostra Via Làctia, tot i que, en aquesta imatge l’observem de costat. Les observacions de NGC 4945 suggereixen que aquest eixam d’estrelles és una galàxia espiral semblant a la nostra, amb uns braços lluminosos que envolten a una regió central amb forma de barra. A més d’aquestes semblances, NGC 4945 disposa d’una brillant regió central, la qual disposa probablement d’un forat negra supermassiu.

La galàxia NGC 4945, es troba a uns 13 milions d’anys llum de nosaltres, en direcció a la constel·lació del Centaure. Amb un petit telescopi, és suficient per poder observar la seva estructura. La denominació de NGC 4945, prové del número del catàleg New General Cataloge, compilat per l’astrònom danès-irlandès, John Louis Emil Dreyer, durant la dècada de 1880. Tot i que el descobriment d’aquesta galàxia, s’atribueix a l’astrònom escocès James Dunlop, l’any 1826 des d’Austràlia.

Aquesta nova imatge de NGC 4945, ens la proporciona l’instrument Wide Field Imager ( WFI ) instal·lat en el telescopi MPG/ESO de 2,2 metres de diàmetre, situat a La Silla, Xile. NGC 4945 té una aparença d’un cigar, des de la nostra perspectiva, encara que aquesta galàxia en realitat disposa d’un disc molt més ample que gruixut, amb brillants bandes d’estrelles i gas girant al voltant del seu centre.

phot-31a-09-fullres.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 30, 2009 1:30 pm

    […] 6 Setembre 2009. NGC 4945, una cosina propera a la Via Làctia. […]

Deixa un comentari