Mesuraments precisos ajuden a la Física Gravitacional.

Uns científics utilitzant varis radiotelescopis terrestres, han aconseguit fer una mesura extremadament precisa de la curvatura de l’espai provocada per la gravetat del Sol. Aquesta nova tècnica podrà ser essencial per diferents estudis de la física bàsica.

“Mesurar la curvatura de la lluma l’espai, provocada per la força de la gravetat, és una de les maneres més sensibles d’assabentar-se tal com indica la teoria de la Relativitat General d’Einstein, sobre la física del quantum. La teoria de la gravetat que s’uneix a la teoria dels quantums, és un dels objectius essencials de la física del segle 21. Els presents càlculs astronòmics, són una peça important per entendre la relació entre les dues les teories”, comenta en Sergei Kopeikin, membre de la Universitat de Missoiuri.

Kopeikin i els seus companys de recerca han utilitzat el sistema de radiotelescopis del National Science Foundation Very Long Baseline Array (VLBA), per tal de mesurar el doblegament de la llum provocada per la gravetat del Sol, amb una precisió 30.000 vegades superior.

Aquest doblegament de la llum estel·lar per la gravetat, va ser pronosticat per Albert Einstein quan va publicar la seva teoria de la Relativitat General l’any 1916. Segons la teoria de la relativitat, la forta gravetat d’un objecte massiu com el Sol, produeix una curvatura a la regió de l’espai més propera, en el qual canvia el camí de la llum o de les ones de ràdio. Aquest fenomen, es va poder observar en un eclipsi solar l’any 1919.

Tot i que s’ha efectuat nombroses mesures sobre aquests efecte en els últims 90 anys, per tal de fusionar la teoria General de la Relativitat i la teoria dels quantums, encara caldrien observacions més acurades.

Els físics descriuen que la curvatura espacial i el doblegament gravitacional, com un paràmetre anomenat “gamma”. La teoria d’Einstein sosté que la gamma hauria d’igualar exactament a 1.0.

Els investigadors va fer aquestes observacions, en el moment que el Sol passava gairebé al davant de quatre quàsars (remotes galàxies amb forats negres supermassius en els seus nuclis), durant l’octubre de 2005. La gravetat provocada pel Sol, va generar lleugers canvis en les posicions aparents dels quàsars, observat aquest doblegament en les ones de ràdio dels objectes més distants.

El resultat mesurat, tenia una gamma de 0,9998 +/- 0,0003, una excel·lent mesura amb la predicció d’Einstein d’1.0.

quasars-and-sun.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 21, 2010 2:12 pm

    […] 5 Setembre 2009. Mesuraments precisos ajuden a la Física  Gravitacional. […]

Deixa un comentari

301 Moved Permanently

The document has moved here.


Moved Permanently