La bombolla còsmica NGC 6781.

Les estrelles com el nostre Sol, no contenen prou massa com per acabar les seves vides en les explosions anomenades supernoves. Tot i que la seva anunciada mort provoca, unes denses brases d’unes dimensions semblants al planeta Terra, aquestes restes es coneixen amb el nom de nanes blanques. Aquestes estrelles, expulsen unes closques de gas, que reben el nom de nebuloses planetàries. El nom prové de la similitud d’aquestes explosions esfèriques, amb les observacions que podem fer dels planetes gegants amb petits telescopis.

NGC 6781 és un bon exemple d’aquestes bombolles còsmiques. La nebulosa planetària està situada a alguns milers d’anys llum de nosaltres, en la constel·lació de l’Àliga, amb unes dimensions de dos anys llum aproximadament. Dins de NGC 6781, observem unes petites closques de gas, que envolten a l’estrella, molt petita però molt calenta.

Aquestes closques, brillen gràcies a la radiació ultraviolada de l’estrella que està situada en el seu interior. Aquesta s’anirà refredant lentament, fins quemdesapareixerà de la nostra visió còsmica.

La imatge, ha estat capturada per el Faint Object Espectrograf Camera (EFOSC2), amb tres filtres de banda (B,V,R) i dos més de banda estreta (H-alfa i OIII). L’EFOSC2, és un telescopi de 3,6 metres de diàmetre de l’ESO, situat a La Silla a Xile. Aquesta imatge cobreix una regió de 4,1 per 4,1 minuts d’arc.

ngc6781-potw.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 12:03 pm

    […] 2 Setembre 2009. La bombolla còsmica NGC 6781.  […]

Deixa un comentari