Discs de runa deformats pel vent d’altres estrelles.

Els discs de pols dels nous planetes, podrien haver-se format al voltant d’estrelles on normalment, no s’acostumen a generar aquests objectes. Ara un equip de recerca dirigit per John Debes, del Goddard Space Flight Center de la NASA, ha localitzat una estrella que es mou a través del gas interestel·lar i que podria explicar aquesta circumstància.

“Els discs que contene petits cometes, o cossos semblants als asteroides poden acabar per formar planetes”, comenta en John Debes. “Aquests pettis cossos, sovint col·lideixen, la qual cosa produeix una fina pols”. Mentre l’estrella es trasllada a través de la galàxia, es troba amb núvols de gas molt fi que generen un tipus diferent de vent interestel·lar. “Aquestes partícules s’acosten al flux, reduint la seva velocitat i fent que gradualment girin en trajectòries per seguir a les estrelles”.

Al contrari d’estar buida la regió que hi ha entre les estrelles, aquesta s’omple de núvols desiguals de gas de baixa densitat. Quan una estrella troba una regió relativament densa d’aquest gas, el flux que resulta produeix una força de resitència, de manera que fa que les partícules de pols orbitin al seu entorn. Aquesta força només afecta a les partícules més fines, al voltant d’un micròmetre de grandària, més o menys com les partícules de fum.

“Aquestes fines partícules de pols, es formen normalment durant les col·lisions entre partícules amb una pressió de radiació i les forces d’una altre estrella”.

En aquesta imatge podem observar una regió en color groc, al voltant del disc de HD 61005, amb unes dimensions aproximades de 9.000 milions de quilòmetres, més o menys la grandària de l’òrbita del planeta Neptú al voltant del Sol. La imatge en fals color, la va capturar el Telescopi Espacial Hubble.

381545main_warpeddiscs_hi.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari