WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 22:09:19' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Una visita a la Nebulosa Trifida.

En un estat ardent a alguns milers d’anys llum de nosaltres, dins de la constel·lació de Sagittarius (l’Arquer), la Nebulosa Trifida, ens mostra un intens retrat de les primeres fases de la formació estel·lar, des de la gestació, fins a les primeres llums. La calor i els “vents” d’aquests naixements, fa que les estrelles remenin “la caldera de gas i pols” d’aquesta nebulosa; que en un temps, els circells foscos d’aquesta matèria s’escamparà per tota la regió, col·lapsant i formant noves estrelles.

L’astrònom francès Charles Messier, va ser el primer en observar la Nebulosa Trifida, el mes de juny de 1764, enregistrant aquest objecte amb el número 20 del seu famós catàleg. Observacions fetes 60 anys després, per John Herschel, va reconèixer les estructures de pols que semblen dividir el núvol còsmic, en tres lòbuls, inspirant d’aquesta manera el nom de Trifida, que l’astrònom anglès va suggerir.

Amb la càmera Wide Field Imager, instal·lada en el telescopi MPG/ESO de 2,2 metres de diàmetre a La Silla, es va enregistrar aquesta imatge, que ens mostra diferents regions de la Nebulosa Trifida, observable en llum visible. En la regió blavosa, situada a dalt a l’esquerra, s’observa una àrea d’aquesta nebulosa de reflexió, on la llum s’escampa de les estrelles properes. La més gran d’aquestes estrelles, brilla extraordinàriament en llum blava, dins de l’espectre visible. Aquesta circumstància, junt en el fet que les partícules de pols, dispersin més les de color blau que il·luminen més eficaçment que les de color vermell (aquesta és la propieta que explica per què tenim cels blaus i postes de Sol vermelles a la Terra).

Per sota de l’estructura circular en color rosa-vermellosa, una regió típica de la nebulosa d’emissió, el gas del nucli de Trifida, està escalfat per les centernars de joves estrelles, que ens mostren la seva marca vermella d’hidrogen, el component essencial, mentre que el calent gas de neó, brilla en un color taronja-vermell.

phot-30a-09-fullres.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 30, 2009 1:30 pm

    […] 29 Agost 2009. Una visita a la Nebulosa Trifida.   […]

Deixa un comentari