Rastres i ombres d’un tornado a Mart.

Podem observar una vista telescopica des de l’òrbita al voltant del planeta Mart, on podem observar les traces d’un tornado de pols, situat a l’hemisferi sud del planeta. El vòrtex de pols gira a prop del centre de la imatge. L’ombra de la columna de pols, la podem observar en la part superior esquerra de la imatge, mentre que alhora ens mostra el rastre fosc del seu recorregut a la part dreta.

Aquesta imatge va estar presa el dia 15 de juny de 2009, per la High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), una càmera situada a bord de la sonda Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA. La regió que podem observar, està situada a 68,6 graus de latitud sud i 11,4 graus de longitud est.

Els tornados de pols de Mart, es formen d’una manera similar als de la Terra. La superfície s’escalfa durant el dia, calentant alhora l’aire situat per sobre del terra. Aquest al pujar es troba una capa atmosfèrica més freda, generant d’aquesta manera unes cèl3lules de convecció vertical. Una rafega de vent horitzontal, fa que aquestes cèl·lules generin una convecció i comencen a girar, ocasionant un tornado de pols. Mentre el tornado es mou, genera unes marques en la superfície.

Podeu observar aquesta regió complerta, amb la imatge del HiRISE, que es va capturar a les 3h 07m (p.m.) hora local de Mart. En aquestes dates, el planeta Mart, es trobava en l’estació d’estiu.

 

pia12168.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 12:03 pm

    […] 21 Agost 2009. Rastres i ombres d’un tornado a Mart.  […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

The document has moved here.