Súper nebuloses planetàries.

Un equip de científics d’Austràlia i els Estats units, dirigits per Miroslav Filipovic, professor adjunt de la Universitat Western de Sydney, han descobert una nova classe d’objectes anomenats, “Súper Nebuloses planetàries”. La recerca i descobriment ha estat publicat recentment a la revista, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Les nebuloses planetàries, són unes formacions de gas i pols expulsades per les estrelles en les èpoques finals de les seves vides i que són observables en estrelles semblants o més petites que el Sol.

L’equip de recerca, estava examinant els Núvols de Magallanes, dues petites galàxies que acompanyen la Via Làctia, amb els radiotelescopis del Commowealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) i el Australia Telescope National Facility. D’aquesta manera, s’adonaren de 15 objectes que emetien senyals de ràdio dins d’aquests núvols, semblants a les nebuloses planetàries; uns objectes molt ben estudiats pels telescopis òptics.

Aquesta nova classe d’objectes són unes fonts d’emissió de ràdio inusualment intenses. Mentre que la població existent de nebuloses planetàries, és troba al voltant d’estrelles petites, comparables al nostre Sol, la nova classe de nebuloses podrien estar relacionades amb estrelles molt més pesades.

L’equip de Filipovi, creu que aquests nous objectes detectats, podrien resoldre “el problema de la massa desapareguda”, l’absència de nebuloses planetàries amb estrelles centrals, amb masses originalment situades entre 1 i 8 vegades la del Sol. Fins ara, s’havien detectat estrelles centrals amb masses equivalents a 0,6 a 0,3 vegades el nostre Sol.

Aquestes súper nebuloses planetàries, podrien estar associades a estrelles fins a 8 vegades la massa del Sol. El material nebulós al voltant d’una d’aquestes estrelles, podria tenir la massa equivalent a 2,6 vegades la del Sol.

smc_jd04-flat-small1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 30, 2009 6:49 pm

    […] 19 Agost 2009. Súper nebuloses planetàries.   […]

Deixa un comentari