Una tempesta tropical a Tità.

La lluna més gran de Saturn, Tità ha mostrat l’evidència que en els seus deserts secs, puguin succeir tempestes a gran escala.

Els investigadors han publicat recentment (13 d’agost de 2009) en la revista Nature, els resultats que anuncien la descoberta, de formacions de núvols amb una grandària d’uns tres milions de quilòmetres quadrats, situats dins de les regions tropicals, molt a prop del seu equador.

Abans d’aquesta descoberta, no és coneixia cap formació de núvols important, en aquestes regions tropicals de Tità. Aquesta activitat als tròpics i latituds mitjanes, sembla que també hagi provocat subsegüentment el desenvolupament de núvols en el pol sud d’aquest satèl·lit, com a conseqüència del canvi estacional.

Aquesta evidència va estar observada per un equip d’astrònoms dels Estats units, utilitzant el telescopi Gemini Nord, així com el Infrared Telescopi Facility (IRTF) situats al Mauna Kea de Hawaii.

“Obtenin freqüents observacions amb el IRTF, ens ha donat una informació del temps de Tità. Aquesta informació ens indica que l’activitat dels núvols ha augmentat i amb la observació del Gemini, podem situar els núvols en la mateixa superfície de Tità”, comenta l’Emily Schaller, membre de l’equip de recerca i de la Universitat de Hawaii. Cal tenir present que en els últims vuit anys, n0 s’havia detectat cap núvol significatiu en les regions tropicals de Tità.

En aquesta imatge presa pel telescopi Gemini Nord, amb el sistema d’òptica adaptativa, podem apreciar una tempesta a Tità (en color brillant). La regió cobreix 0,8 segons d’arc i ha estat obtinguda amb llum infraroja centrada a 2,12 microns, el passat dia 14 d’abril de 2008.

fig21.jpg

Si voleu més informació, polseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 21, 2010 2:13 pm

    […] 18 Agost 2009. Una tempesta tropical a a Tità.   […]

Deixa un comentari