Una agradable manera de formar estrelles.

Aquesta imatge composta per les dades de l’Observatori de raigs X Chandra i el Telescopi Espacial Spitzer, ens mostren la regió del núvol molecular Cefeus B, situat en la nostra galàxia, a uns 2.400 anys llum de la Terra.

Un núvol molecular, és una regió que conté gas i pols interestel·lar fred i que en la nostra galàxia està format principalment per hidrogen molecular. Les dades del Spitzer en color vermell, verd i blau, ens mostra el núvol molecular (en la part inferior de la imatge), més jove que la resta que hi ha al voltant de Cefeus B. Les dades del Chandra, en color violeta, ens mostren les estrelles més joves d’aquesta regió.

Els astrònoms indiquen que les dades del Chandra, ens mostren les estrelles joves del seu interior, indentificant les emisions intenses de raigs X. Les dades del Spitzer, ens mostren com les joves estrelles, disposen de discs protoplanetaris al seu voltant. Aquests discs, només existeixen en sistemes estel·lars molt joves, on els planetes encara no s’han format. Indicant d’aquesta manera les edats d’aquests sistemes estel·lars.

Aquestes dades ens proporcionen una excel·lent oportunitat de provar els models de formació estel·lar. Aquest nou estudi, suggereix la formació de Cefeus B, provocada principalment per la brillantor d’una estrella massiva anomenada HD 217086, fora del mateix núvol molecular. D’acord amb aquest model, la formació estel·lar està provocada, per l’implosió conduïda per la radiació (RDI). La radiació d’aquesta estrella massiva, condueix una ona de compressió al núvol que provoca la formació estel·lar al seu interior, mentre que alhora evapora els estrats exteriors d’aquest mateix núvol.

cepb.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 21, 2010 6:23 pm

    […] 17 Agost 2009. Una agradable manera de formar estrelles.   […]

Deixa un comentari