Els quàsars LBQS 1429-008.

Els astrònoms del California Institute of Technology (CALTECH) i de l’Escole Polytechnique de Lausanne (EPFL)  a Suïssa han anunciat el descobriment del primer trio conegut de quàsars. La descoberta del trio anomenat LBQS 1429-008 situat aproximadament a 10.500 milions d’anys llum de la Terra, està basat en observacions a l’Observatori Astronòmic Keck, situat sobre el volcà Mauna Kea, a Hawaii.

Els quàsars son objectes extraordinàriament lluminosos situats en un univers distant, generats segurament per forats negres supermassius dins del nucli d’una galàxia.

La paraula quàsar provè de l’acrònim angles QUASI-stellAR radio sources. És un objectes astronòmic que sembla una estrella a la vista dels telescopis, i que te l’espectre situat cap el vermell. Per això s’admet que els quàsars deuen estar molt lluny alhora que emeten més energia que desenes de galàxies normals.

Un quàsar sol pot ser mil vegades més brillant que una galàxia sencera de més de 100.000 milions d’estrelles, i tot això dins d’un volum no més gran que la grandària del nostre Sistema Solar. Dels milers de quàsars trobats, n’hi ha varies desenes en forma de parella, però aquest és el primer cas conegut d’un sistema de quàsar triple.

Segons la teoria general de la relativitat d’Einstein, si una massa prou gran (com una galàxia gran, o un grup de galàxies) es col·loca al llarg de la lìnia de vista d’un quàsar distant, el camí de la seva llum es desviarà de tal manera que un observador situat a la Terra veurà dues o més imatges del mateix quàsar. La primera lent gravitacional d’aquestes característiques va ser descoberta l’any 1979, ara es coneixen centenars d’aquests casos.

L’equip Caltech-suís ha trobat una tercera imatge de quàsar molt dèbil on abans es coneixia la presència de dos. Els astrònoms han fet un model teòric, per tal de donar una explicació de la geometria observada de les tresm imatges com a conseqüència de la lent gravitacional.

quasar-lbqs.jpg

més informació a, http://pr.caltech.edu/media/Press_Releases/PR12938.html

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Abril 10, 2007 11:28 am

    […] 22 Gener 2007. Els quàsars LBQS 1429-008. […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.