Els misteris del metà a Mart.

Podria ser que el planeta mart no fos tan inactiu com han pensat els científics fins ara. La descoberta de metà l’any 2004, significa que podria haver vida a Mart, o que l’activitat volcànica continues generant calor sota la superfície marciana. L’ESA intenta resoldre aquest misteri. Per aquest motiu qualsevol resultat és una important noticia en un planeta que es creu biològicament i geològicament inactiu.

La descoberta del metà, es va succeir quan el desembre de 2003, va arribar la sonda Mars Express al planeta vermell i el Planetary Fourier Spectrometer (PFS) va començar a prendre mesures.

“El metà va ser una sorpresa, que no estàvem esperant”, comenta l’Agustin Chicarro, científic responsable de la missió Mars Express. laraó és que a la Terra, molt del metà que existeix a la nostra atmosfera, és alliberat per les formes de vida desenvolupades, com el bestiar que digereix el menjar. Mentre que hi ha maneres de produir metà sense l’existència de vida, com podria ser l’activitat volcànica.

La detecció de metà per la sonda Mars Express, no és un cas aïllat, ja que mentre el vehicle es trobava en ruta, dos equips d’astrònoms utilitzant telescopis terrestres, varen detectar tracés d’aquest element.

Es creu que el metà detectat es estable en l’atmosfera de Mart, al voltant de 300 anys. Això ens indica que l’aparició d’aquest gas es relativament recent. El mes de gener de 2009, un equip dirigit per Michael Mumma del Goddard Space Flight Center de la NASA, va indicar que la procedència del metà es concetrava en tres regions del planeta. Això indicava que el metà s’estava alliberant en l’actualitat i s’observava abans que es distribuís al voltant del planeta.

marsexpress04_h1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 2:22 pm

    […] 16 Agost 2009. Els misteris del metà a Mart.   […]

Deixa un comentari